Vloerverwarming & Vloerkoeling

Vloerverwarming houten vloer, kan dat?

Veel mensen denken nog steeds dat hout niet gecombineerd kan worden met vloerverwarming. Dit is een misverstand! Vloerverwarming met een houten vloer is namelijk heel goed mogelijk! Men weet dat hout een natuurlijke isolator is en warmte dus slecht zal begeleiden. Wat men zich echter niet realiseert is dat vloerverwarming op een houten vloer wel degelijk mogelijk is wanneer:

  • Het parket relatief dun is
  • De vloer louter bestaat uit kruislings verlijmde lagen hardhout
  • De vloer rechtstreeks op de dekvloer wordt gelijmd

De isolerende waarde van hout kan worden teruggebracht tot een zeer lage warmteweerstand. Hierdoor is de parketvloer geschikt voor vloerverwarming als hoofdverwarming, maar ook voor verkoeling!

vloerverwarming houten vloer          vloerverwarming houten vloer

Houten vloer vloerverwarming

Parket en vloerverwarming en/of vloerverkoeling gaan perfect samen. Hout blijft natuurlijk wel een natuurproduct dat gevoelig is voor schommelingen in de luchtvochtigheid en temperatuur. Een probleemloze combinatie van parket en vloerverwarming is echter heel goed mogelijk. U hoeft daarvoor niet meer te doen dan het opvolgen van gangbare voorschriften. Deze ontvangt u van ons. Toch kunnen, met name in het stookseizoen, naden ontstaan. Dit is het normale gedrag van een houten vloer en dient geaccepteerd te worden. Wilt u naadvorming voorkomen? Dat kan door de juiste luchtbevochtiger te plaatsen. Deze zorgt voor een constante luchtvochtigheid.

Vloerverwarmingssystemen

Er bestaan verschillende systemen, te weten natte systemen en droogbouw systemen. Deze warmwatersystemen kunnen als hoofd- of bijverwarming worden gebruikt.

Natte systemen

Bij het “natte” systeem liggen de verwarmingsleidingen in de (cement of anhydriet) afwerkvloer. De afwerklaag boven de waterleidingen dient minimaal 3 cm te zijn in verband met vereiste sterkte en warmtespreiding in de vloer. Dit systeem kan alleen worden toegepast bij nieuwbouw of een drastische verbouwing. Nat heeft betrekking op de verwerking in de “natte” afwerkvloer.

Droogbouw systemen

Bij het “droge” systeem worden warmtegeleidingsplaten op de bestaande afwerkvloer geplaatst. De platen zijn voorzien van goten waarin de verwarmingsleidingen komen te liggen. De leidingen worden daarna afgedekt met een afwerkvloer van bijvoorbeeld Fermacell-platen. De droge systemen zijn weliswaar kostbaarder, het rendement van de installatie is echter hoger.

Elektrische systemen

Daarnaast zijn er elektrische systemen. Deze systemen bestaan uit dunne matten (met geïntegreerde verwarmingselementen) die rechtstreeks onder het parket worden geplaatst. Deze verwarming wordt meestal als bijverwarming toegepast.

Graag stemmen wij de houten vloer precies af op uw situatie. Meestal overleggen we ook even met uw aannemer of installateur. Voor een advies op maat bent u van harte welkom in onze showroom. Maak online een afspraak en kom langs!

U zult verstelt staan als u ervaart hoe prettig het is om hout te combineren met vloerverwarming.

Voor uitgebreide informatie kunt u tevens onze brochure “parket op vloerverwarming” gratis verkrijgen. Interesse? Neem contact met ons op!